Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Popular zis si postul Sampetrului, care preceda sarbatoarea comuna a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (4 - 29 iunie) este randuit de Biserica in cinstea celor doi apostoli si in amintirea obiceiului lor de a posti inainte de a intreprinde acte mai importante.

Fapte 13, 2 “Şi pe când slujeau Domnului şi posteau, Duhul Sfânt a zis: Osebiţi-mi pe Barnaba şi pe Saul, pentru lucrul la care i-am chemat”.
Fapte 14, 23 “Şi hirotonindu-le preoţi în fiecare biserică, rugându-se cu postiri, i-au încredinţat pe ei Domnului în Care crezuseră.”

Totodata, prin tinerea acestui post se cinstesc darurile Sfantului Duh, care s-au pogorat peste Sfintii Apostoli la Cincizecime; de aceea, in vechime, acest post se numea Postul Cincizecimii.

Despre vechimea acestui post marturisesc, in secolul IV, Constitutiile Apostolice. Marturii ulterioare se gasesc la Sfantul Atanasie cel Mare, la Teodoret, episcopul Cirului, la Leon cel Mare, care numeste postul acesta Postul de vara sau al Cincizecimii. La inceput, postul acesta era tinut numai in cercurile monahale si abia mai tarziu s-a extins si la credinciosii din lume.

Spre deosebire de celelalte posturi, care au o durata fixa, Postul Sampetrului are o durata variabila de la an la an, deoarece inceputul lui (fixat in sec. VI) e in functie de data variabila a Invierii Mantuitorului Iisus Hristos. Postul incepe luni, dupa Duminica Tuturor Sfintilor si tine pana in ziua de 29 iunie.

O regula simpla si practica spre a afla durata Postului Sampetrului din orice an este urmatoarea: cate zile sunt de la data Invierii (inclusiv) din anul respectiv pana la 3 mai (exclusiv), atatea zile tine postul.

Dupa Pravila cea mare si Invatatura pentru posturi din Ceaslov:
marti si joi dezlegare cu untdelemn si vin
sambata si duminica se poate manca peste.

Taina Sfintei Spovedanii in zilele de Sambata 9, 16, 23 iunie, 7.00 pm pentru toti credinciosii care postesc si doresc sa se impartaseasca.

Post usor tuturor !

Preot Iustin Capsa